17 Ocak 2015 Cumartesi

ABD Ve İngiltere Siber Tatbikat Yapacak

İki ülkenin siber güvenlik konusundaki ortak çalışmalarına ilişkin detayları çok yakında açıklamaları bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama ve İngiltere başbakanı David Cameron bu hafta bir araya geliyorlar. İki ülke liderinin gündemlerinde pek çok konu olacak, bunların en önemlilerinden biri de gittikçe artan siber casusluk ve organize suça karşı ortak önlemler alınması olacak. İki liderin bu konudaki resmi açıklamaları toplantılarından sonra yapmaları bekleniyor.
Öte yandan David Cameron toplantı öncesinde yaptığı açıklamalarla alınacak kararlara dair önceden belirli detayları ortaya koydu. ABD ve İngiltere arasında siber suçla mücadele için ortak bir çalışma yürütüleceğine kesin gözüyle bakılabilir. Her iki ülke de bu iş için yeni ekipler kuruyor ve eğitiyorlar. Bu çalışmaların kapsamında ayrıca bir de ortak siber savaş tatbikatı yapılması öngörülüyor.
Bu tatbikatın 2015’in ilerleyen aylarında yapılacağı bildiriliyor. Tatbikat bünyesinde İngiltere Merkez Bankası ve Amerikan ekonomisinin kalbi sayılan Wall Street başta olmak üzere, pek çok stratejik hedefe büyük çaplı siber saldırılar düzenlenmesi gündemde. Böylece her iki ülkenin de siber savaşa hazırlık durumu değerlendirilecek, güvenlik açıkları tespit edilecek.
Tabii bazı uzmanlara göre bu çalışmaların yürütülmesi için çok geç bile kalındı. Her iki ülkenin de geçtiğimiz on yıl içinde çok büyük siber casusluğa maruz kaldığı, çalınmaya değer her türden sır ve bilginin çoktan el değiştirdiği bir sır değil. Ancak en azından bundan sonrası için bu tür çalışmaların yapılması gerektiği de çok açık. Pek çok gelişmekte olan ya da geri kalmış ülke ise şimdilik bu yeni savaşta hedef tahtası olmaktan öteye gidemiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder