27 Ocak 2015 Salı

Windows 10 Hangi Cihazlarda, Nasıl Çalışacak?!!

Windows 10 ile birlikte tüm cihazlara tek işletim sistemi geliyor ama bu iş nasıl olacak, sistem nasıl çalışacak?

Microsoft’un Windows 10 işletim sisteminin gelişiyle birlikte, şirketin farklı platformlar için farklı işletim sistemi sürümü üretme devri de sona eriyor diyebiliriz. Masaüstü PC’den tutun da cep telefonlarına kadar tüm sistemlerde tek bir Windows 10 bulunacak. Peki ama bu iş nasıl olacak?
Bu konuya bizzat Microsoft’un ürün geliştirme sorumlusu Joe Belfiore açıklık getirdi. Yaptığı açıklamalarla işi gayet basit şekilde anlatan Belfiore, Windows 10’un hangi cihazda nasıl çalışacağını açıkladı.
Windows 10 döneminde piyasaya sürülecek olan cihazlarda, işletim sisteminin nasıl çalışacağını ve arabirimin nasıl görüneceğini ekran boyutu belirleyecek. 8 inçten küçük ekranlı tüm mobil cihazlarda Windows masaüstü ekranı ortadan kalkacak. Bu cihazlarda sırf Modern (eski Metro) olarak tanımlanan kutulardan oluşan mobil cihaz arabirimi kullanıcıya sunulacak.
Küçük ekranlarda klasik masaüstü hiç kullanışlı olmadığından bu gayet mantıklı bir adım. Ayrıca bu tür cihazlar genellikle ARM mimarili olduklarından, klasik Windows yazılımlarını çalıştıracak güce de pek sahip olmuyorlar. Bu yüzden de çalıştırılabilecek uygulamalar sırf Modern arabirimde çalışabilenlerden ibaret olacak. Böylece mobil cihazların masaüstü performansına ihtiyaç duyan yazılımların ağırlığı altında ezilmesi önlenmiş olacak.
Eğer ekran boyu 8 inçten büyükse o zaman kullanıcıya klasik Windows masaüstü görüntüsüne geçme imkanı da sunulacak. Tabii yeni nesil cihazlarda bu ekran boyutu ayrımına uygun tasarım farkları olacağı ve uygun performansa sahip donanımlarla donatılacağı da gayet bariz.
Bu ekran boyutu sınırlamasında tek istisna var, o da halen piyasada olan 7 inçlik Windows tabletleri ilgilendiriyor. Bunlardan Windows 8.1 çalıştıranlar Windows 10’a terfi ettiklerinde masaüstü ekranını kullanmaya devam edebilecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder