21 Ocak 2015 Çarşamba

Windows 7’nin Temel Desteğinin Bitmesi Ne Anlama Geliyor?!!!

Microsoft tarafından Windows 7’nin temel desteği kesildi. Peki bundan sonra işletim sistemi ve kullanıcılarına ne olacak?

13 Ocak 2015, pek çok Microsoft ürünü için önemli bir tarihti. Pek çok Microsoft ürününün temel ve uzatılmış desteği bu tarihte son buldu. Bu ürünlerden en çok dikkat çekeni ise halen dünyanın önemli bir kısmının kullandığı Windows 7 işletim sistemi.
Microsoft aylar öncesinden Windows 7’de olan temel desteğini sona erdireceğini belirtmişti. 14 Nisan 2009’da Windows XP, 10 Nisan 2012’de de Windows Vista’ya temel desteğini kesen Microsoft en sonunda Windows 7’yi temel destek konusunda emekliye ayırdı. Peki herhangi bir işletim sisteminin temel desteğinin kesilmesi ne anlama geliyor?
Öncelikle temel destek ile uzatılmış desteğin farklı şeyler olduğunu belirtelim. Windows 7’nin temel desteği bitmiş olsa da, 14 Ocak 2020‘ye kadar uzatılmış bir teknik desteği mevcut. Yani Windows 7 kullanıcıları, güvenlik açısından halen Microsoft koruması altında. 2020 yılında ise, bu yılın başlarında Windows XP’nin başına geldiği gibi Windows 7’nin uzatılmış desteği sona erecek ve popüler işletim sistemi tamamen korumasızbırakılacak.
Önümüzdeki 5 yıl boyunca Windows 7’nin içinde bulunacağı uzatılmış destek koşullarına göre işletim sistemi için güvenlik güncellemeleri ve hotfix paketleri yayınlanmaya devam edecek. Ancak Windows 7’ye yeni özellikler eklenmeyecek. Yani Microsoft, üreteceği yeni teknolojileri Windows 7’ye uyumlu çıkarmama hakkına sahip. Bu konuda da göze çarpan ilk teknoloji DirectX 12 oluyor. Oyun performansı konusunda büyük bir artış yaşatması beklenen DirectX 12, her ne kadar Microsoft tarafından resmi olarak açıklanmasa da Windows 7’ye gelmeyebilir. DirectX 12’nin Windows 10 ile birlikte çıkacağı ve işletim sisteminin pazarlanması için önemli bir koz olduğunu göz önüne alırsak, Windows 7’nin bu teknolojiye sahip olması uzak bir ihtimal gibi görünüyor.
Sonuç olarak güncelliğini çoktan kaybetmiş Windows 7 kullanıcılarının güvenlik konusunda endişelenmelerine gerek yok. Ancak yeni teknolojilerden mahrum kalmak istemeyenler mutlaka güncel bir Windows sürümüne yükseltme yapmalı. Technopat olarak şu andaPC‘ler için en iyi işletim sistemi olan 64-bit Windows 8.1‘i öneriyoruz. Dileyen kullanıcılar ise biraz daha bekleyip 2015’in ikinci yarısında çıkması beklenen Windows 10’a yükseltme yapabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder