4 Şubat 2015 Çarşamba

İngiltere’nin Bordo Klavyelileri!!!

Bordo Klavyeliler
Bordo Klavyeliler

İngiliz Ordusu artık Facebook Savaşçıları yetiştiriyor. İşte resmi bordo klavyeliler…

İnsanlık tarihinin çok küçük bir kısmında barış yaşandı, hali hazırda pek çok ülke iç ve dış savaşlarla, terör ile sarsılıyor. Tarih kadar eski olan savaşın hiç değişmeyen bir unsuru olan psikolojik harp, modern araçlarla donatılan askerlerle sürdürülüyor. Yeni savaş araçlarından biri de sosyal ağ Facebook.
İngiliz ordusunun artık resmi olarak 77th Brigade isimli birimi 1500 asker ile Facebook üzerinde psikolojik savaş yürütecek. 77. Tugay fiziksel olarak Hermitage, Newburry ve Berkshire’da konumlandırılıyor. Ordunun farklı birimlerinden askerleri bünyesine katacak. Sosyal medya ve özellikle gazetecilik geçmişi, yetenekleri olan askerler burada görev yapacak. Birim The Guardian’a göre resmi olarak Nisan ayında göreve başlayacak.
Peki ne yapacak? Elbette bilgi savaşı, hikayenin İngiliz tarafını ya da İngiltere tarafından desteklenen tarafını anlatma görevini sürdürecek. Çin’in siber savaş birimleri kadar internet yorumcusu ordularını da bildiğimiz bu dönemde bunlar şaşırtıcı değil. Paralı troll orduları, bu işi farklı siyasi propaganda amacıyla üçüncü partiler için taşeron olarak yapan sosyal medya ajansları derken, gizli yapılanların yanında açıkça ve resmi yapılar da yaygınlaşıyor. Bu tür birimlerin sadece Facebook’ta faaliyet göstermeyeceğini, Twitterbaşta diğer sosyal ağlarda da faaliyet göstereceğini belirtelim.
Daha önceden internet siteleri kullanılırken şimdi mevcut bilgi amaçlı internet sitelerinin üzerine bunlardaki içeriği paylaşacak, yorum yapacak ve kamuoyunun algısını değiştirecek yeni bir yapılanma geliyor. Sonuçta internet üzerinde efsane haline gelen, mim olan “Bordo klavyeliler” bu şekilde resmiyete kavuşmuş oldu. Savaşın ciddi bir kısmı olan psikolojik harp ve propaganda faaliyetleri tarih boyunca olduğu gibi önemini sürdürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder