12 Şubat 2015 Perşembe

Nükleer Silah Yarışında Yeni Sayfa!!!

Amerika Birleşik Devletleri de nükleer silah stoklarını yenilemek için harekete geçiyor.

1968 yılında ABD ve Sovyetler arasında imzalanan karşılıklı nükleer silahsızlanma anlaşmaları ile başlayan süreç, Obama ve Putin arasındaki siyasi çekişme nedeniyle rafa kalkmak üzere gibi görünüyor. Rusya’nın yeniden güçlenmesini hedefleyen Putin, yeni nesil nükleer balistik füzelerin tasarımına onay verdiğinden beri, ABD’nin yaklaşımındaki değişim de büyük ölçüde değişmiş bulunuyor. Rusya nükleer silahların geliştirilmesine yaklaşık 540 milyar dolar ayırmayı planlıyor. Çin’in de bu konuda ciddi çalışmaları olduğu bir sır değil.
Obama yönetimi tarafından Amerikan Senatosu’na getirilen öneriler, Amerika’nın tüm nükleer silah stoğunu yeniden yapılandırmasını öngörüyor. ABD halen 4,800 adet civarında nükleer silah ile dünyada en büyük nükleer cephaneliğe sahip. Bu silahların gücü ise birkaç kilotonluk taktik nükleer mayınlardan tutun da, megaton sınıfı stratejik hidrojen bombalarına kadar değişiyor.
Ne var ki ABD’nin envanterindeki nükleer başlıklar ve bunları taşıyacak platformların büyük kısmı hayli eskimiş durumda. Pentagon bu silahların elden geçirilmesini değil, tamamen yeni teknolojiye dayanan yeni sistemlerin sıfırdan üretilmesini istiyor. Bunun ABD halkına maliyeti ise sonraki 30 yılda 1 trilyon doların üzerinde olacak. Amerikan kamuoyunda yeni bir Nükleer Silah Yarışı’nın başlamak üzere olmasından duyulan huzursuzluk ise az değil. Bunun en önemli sebeplerinden biri de, Obama’nın yakın zaman kadar nükleer silahlara karşı bir politik duruş sergilemiş olmasına rağmen, şimdi tam ters yönde harekete geçmiş olması.
Çoğu uzmana göre nükleer silahlar dünyanın politik sorunlarını çözmekte tamamen faydasız bir unsur ve caydırıcılık için eldeki silahların küçük bir kısmı bile fazlasıyla yeterli. Obama yönetiminin nükleer silahlanmaya yönelik tavrının ise bu yüzyılda çok ciddi sonuçlar doğuracağından korkuluyor. 1950’li yılların teknolojisiyle tasarlanmış olan nükleer silahlar bile gezegeni rahatlıkla defalarca yok etmeye yeter. Daha yeni teknolojilerle tasarlanacak olan silahların bu duruma olumlu katkı yapmayacağı da gayet açık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder