9 Mart 2015 Pazartesi

Lockheed’in Yeni Laseri Çok Tanıdık Gelecek!!!!!!

Lockheed Martin’in yeni laser topu, çalışma prensiplerini Star Wars evrenindeki Death Star’dan ödünç almış.

Amerikan devleti için pek çok gizli projeye imza atan Lockheed Martin tarafından geliştirilen laser silahları gün geçtikçe daha güçleniyor. Şirketin yeni laser silah sistemi ATHENA, genel tasarım prensipleri itibariyle daha önce yapılan ADAM sistemine benzese de, ciddi farklar var. En önemli farklardan biri, ADAM’ın hava savunması için geliştirilmiş, ATHENA’nın ise yüzey hedeflerine karşı tasarlanmış olması.
ATHENA’nın bir diğer farkı ise kullanılan laser ışınının oluşturulmasında yatıyor. Sistemin laser topuna birden fazla laser üreteci güç veriyor. Tüm bu üreteçlerde oluşturulan ışınlar fiber optik bir yapıyla aynı merkezde odaklanıyor ve ortaya tek ve gayet güçlü bir laser atımı çıkıyor. Bu çalışma prensibi bundan neredeyse kırk yıl önce, efsanevi bilim-kurgu serisi Star Wars’da İmparatorluk tarafından yapılan Death Star adlı savaş istasyonunun ana laser silahında da karşımıza çıkmıştı!
athena-test
ATHENA tarafından oluşturulan güçlü laser ışını bir hedefleme bilgisayarı tarafından hedefe odaklanıyor. Sistemin son testlerinde yaklaşık 1,5 kilometre uzaktaki bir kamyonet hedef alınmış. Kısa sürede kamyonetin kaputunu delen laser, motor bloğuna işleyerek aracı çalışamaz hale getirmiş. Test esnasında kamyonet sabit durumdaymış, ancak zaten bu testin amacı hedef takibini değil, laser gücünü ölçmekmiş.
Lockheed Martin tarafından geliştirilen laser silah sistemleri bu şekilde farklı tehditlere karşı denenmeye devam ediyor. Boeing’in ürettiği gelişmiş bir yakın alan savunma laser topu ise Amerikan donanması tarafından açık denizde test edilmeye ve kullanılmaya başlandı. Yakında laserler savaş alanlarının vazgeçilmez silahları haline gelecek gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder