11 Mart 2015 Çarşamba

Minecraft Türkiye’de Yasaklanıyor!!!!!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Minecraft için hukuki sürecin başlatılmasına karar verdi. Microsoft’a ait olan Minecraft, Türkiye’de yasaklanıyor…

Minecraft’ın genç ve çocuklar için sakıncalı olduğu iddiaları önce iddialı gazete manşetleri ile gündeme yansıdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na şikayet edilen Minecraft hakkında oldukça ilginç iddialarda bulunuldu.
Öncelikle Minecraft nedir? Dijital çağın Lego’su olan Minecraft, oyuncuların kendilerine şehirler kurduğu, evler yaptığı açık dünya bir oyun. Açık dünya olduğu için oyuncular taş, tahta ya da diğer materyallerden her türlü yapıyı inşa edebiliyor. Oyun dünyasında pek çok bilgisayar oyununda olduğu gibi zombi ve iskeletler gibi canavarlar da yer alıyor. Şu an gelmiş geçmiş en popüler oyunlar arasında yer alan Minecraft, Microsoft tarafından 2.5 milyar dolara satın alınmıştı. 
Peki bu oyun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından nasıl görülüyor? Tırnak içi kısımda yapılan açıklamayı okuyabilirsiniz:
Türkiye’de Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur.
Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir.
Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir.
Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir.
Özetle bakanlık Minecraft’ı sakıncalı bulmuş durumda ve yasaklanması için yasal süreç başlatılması kararını verdi. Oyunun yeni sahibi olan Microsoft’tan tarafından ise konu ile ilgili herhangi bir açıklama, yorum veya savunma gelmedi.
Peki dünyada durum nedir? Minecraft sakıncalı bir oyun mu? Yorum yapmaya gerek yok, sadece resmi kaynaklara bakmamız yeterli: Minecraft’ın Avrupa Birliği’ndeki PEGI Rating‘i 7 olarak belirlenmiş durumda. Yani Pan European Game Information tarafından 7 yaş ve üzeri için uygun bulunuyor. Oyun ABD’de ise her yaşa uygun olarak ESRB(Entertainment Software Rating Board) tarafından resmen onaylı olarak satılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder