28 Haziran 2015 Pazar

Windows 8.1’de Simge Önbelleğini Temizleme!!!

Bozulan veya ortadan kaybolan dosya ve klasör simgeleri sorununu nasıl çözeceğinizi anlatıyoruz.

Windows platformlarında kullanıcıların başına gelen en rahatsız edici kozmetik hatalardan biri bozuk simge dosyaları olmuştur. Yüklenen bir simge paketinin veya sistem dosyalarındaki bir bozulmanın yol açabildiği simge kayıplarını nasıl telafi edebileceğinizi makalemizde anlatıyoruz.
Öncelikle gizli dosyaları ve dosya uzantılarını görünür hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için bir klasör açıp “Görünüm” menüsündeki Gizli ögeler ve Dosya adı uzantıları kutucuklarını işaretleyin.
gizli ögeler
Gizli öğeleri açığa çıkardıktan sonra “C:\Kullanıcılar\[Kullanıcı adı]\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer” dizinine girin. Bu klasörde, .db uzantılı iconcahce ve thumcache dosyalarını göreceksiniz.
appdata explorer
Bu dosyalar simge ve küçük resimlerin önbelleğini tutuyor. Önbelleği temizlemek için bu dosyaları silmemiz gerekiyor, ancak bu işlemi maalesef Windows Explorer veya üçüncü parti bir uygulama üzerinden gerçekleştiremiyoruz. Bunun sebebi ise Windows’un, o anda kullanımda olan dosyaları silememesi. Peki bu dosyaları nasıl sileceğiz? Bu konuda imdadımıza Komut İstemi yetişiyor.
Windows tuşu + R kombinasyonu ile çalıştır penceresini açın ve satıra cmd yazarak Komut İstemini başlatın. Alternatif olarak Başlat tuşuna sağ tıklayıp açılan menüden Komut İstemi seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Komut İstemini başlattıktan sonra şu komutu girip önbellek dosyalarının tutulduğu dizine erişim sağlayın:
cd C:\Kullanıcılar\[Kullanıcı adı]\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer
Dosya yolunu doğru girdiğinizden emin olmak için Windows klasörünün içindeyken Shift tuşuna basılı tutarak Explorer klasörüne sağ tıklayın. Seçeneklerde beliren Yol olarak kopyala seçeneğine tıklayın ve adresi komut istemine yapıştırın.
simge cmd
Son bir kontrol amacıyla yeni satırın sonuna dir ekleyip onaylayın ve çıkan listede sileceğimiz iconcache ve thumbcache dosyalarının olup olmadığını kontrol edin.
simge cmd 2
Doğru klasörde olduğumuzu onayladıktan sonra sıra geldi gerekli dosyaları silmeye. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi Windows, kullanımda olan hiçbir dosyayı silemez. Bu yüzden Windows Explorer dahil çalışan bütün programları kapatmanız şart. Windows Explorer’ı kapatmak için Görev Yöneticisine girin ve Ayrıntılar sekmesinin altındaki explorer.exe işlemini sonlandırın. Ardından Görev Yöneticisini kapatın.
görev yöneticisi explorer
Komut İstemi hariç bütün programlar kapandığına göre silme işlemine başlayabiliriz. Komut satırına del iconcache* yazarak onaylayın. Bu işlem bütün iconcache dosyalarını silecektir.
del iconcache
İşlem tamamlandıktan sonra dir komutunu tekrar kullanarak dosyaların silinip silinmediğini kontrol edin. Eğer halen iconcahce dosyaları mevcutsa tüm gerekli programlar kapatılmamış demektir. Eğer küçük resim önbelleğini de temizlemek istiyorsanız del thumbcache* komutunu girin.
del thumbcache
Yaptığınız işlemlerin etkisini göstermesi için oturumunuzu kapatın. Yeniden oturum açtığınızda bütün simgeler geri dönecek ve hatalı olanlar yenilenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder