17 Ocak 2017 Salı

Her Yeni Bilgisayarda Olması Gereken 10 Ücretsiz Yazılım!!!

Yeni bilgisayarınızı eskitmeye başlamadan önce bu yazılımları yüklediğinize emin olun.

Yeni bir bilgisayara sahip olmak her zaman heyecan vericidir. Özellikler uzun süre boyunca aynı bilgisayarı kullandıysanız, daha yeni ve daha güçlü bir bilgisayara geçiş yaptıktan sonra bilgisayarı tüm potansiyeli ile kullanabilmek için sabırsızlanırsınız.
Ancak yeni bilgisayarınızı modern oyunlar ve güçlü iş programları ile doldurmadan önce, güncelik hayatta ihtiyaç duyacağınız bazı ufak yazılımları aradan çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Ninite

Ninite, yeni ve temiz bilgisayarların ihtiyaç duyacağı en öncelikli üçüncü parti yazılımdır. Web tarayıcılarından medya oynatıcılarına, üretkenlik yazılımlarından depolama servislerine kadar geniş bir yelpazedeki yazılımları tek bir araç üzerinden indirmek isterseniz, Ninite hemen imdadınıza yetişecektir. Ayrıca Ninite çoğu ücretsiz yazılımın kurulum ekranında size sunulmaya çalışılan istenmeyen ek yazılımları da otomatik olarak devre dışı bırakıyor!

Alternatif bir web tarayıcı

Satın aldığınız yeni bir bilgisayar büyük ihtimalle Windows 10 kurulu bir şekilde gelecektir. Eğer FreeDOS bir bilgisayar satın aldıysanız da şiddetle Windows 10’u tercih etmenizi öneririz.
Windows 10 varsayılan olarak iki web tarayıcıya sahip: Klasik Internet Explorer ve modern Edge. Ancak bu iki tarayıcı da Mozilla Firefox veya Google Chrome kadar işlevsel ve popüler değil. Bu sebeple bu iki tarayıcıdan en az birini yüklemenizi tavsiye ediyoruz. Son zamanlarda bolca yeni özellik sunmaya başlayan Opera da güçlü alternatiflerden biri.

Ücretsiz bir anti-virüs yazılımı

Bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak, yapacağınız ilk işlerden biri olmalı. Daha sonra başınızın ağrımasını istemiyorsanız, hemen ücretsiz bir anti-virüs yazılımı yüklemelisiniz. Piyasada güçlü koruma sağlayan birden fazla ücretsiz anti-virüs mevcut. AVGAvira ve Avast gibi markaların ücretsiz koruma seçeneklerinden birini tercih ederek yeni bilgisayarınızı koruma altına alabilirsiniz.

Ücretsiz bir şifre yöneticisi

Bir diğer önemli güvenlik konusu ise kişisel gizlilik. Son yıllarda artan saldırıları göz önüne aldığımızda, güçlü ve farklı şifrelerin artık bir zorunluluk olduğunu görebiliriz. Her hesap için aynı şifreyi kullanmak, şifreniz ne kadar güçlü olursa olsun yeterli değil. Çevrimiçi güvenliğinize önem veriyorsanız, farklı şifrelere sahip olmanız gerekiyor.
Bu sebeple bir şifre yöneticisine sahip olmak şart. LastPass bu alandaki en popüler yazılımlardan biri. Bulut tabanlı çalışan şifre yöneticisi, ihtiyaç anında güçlü rastgele şifreler oluşturup bu şifreleri saklayabiliyor. Eğer oluşturulan şifreler üstünde daha fazla kontrol istiyorsanız da, açık kaynaklı KeePass alternatifini kullanabilirsiniz.

Malwarebytes Anti-Malware

Bilgisayarın güvenliğini sağlama almak için bir anti-virüs yazılımı şart. Ancak profesyonel anti-virüs yazılımlarının dahi %100 korum sağlayabilmesi mümkün değil. Güvenlik tehditleri sürekli olarak yenilendiği için, en riskli zero day tehditlerini tespit edip ortadan kaldıran Malwarebytes Anti-Malware yazılımını kullanmanızı öneririz. Malwarebytes Anti-Malware, tek başına kullanılabilecek bir güvenlik çözümü değil. Ancak ana anti-virüs yazılımından kaçabilen güncel tehditleri engellemek için oldukça etkili bir ikinci duvardır.

PC Decrapifier

Bu araç, özellikle marka bilgisayar satın alan kullanıcılar için olmazsa olmaz. Çoğu marka bilgisayar, işletim sisteminin yanı sıra bir ton istenmeyen, bloatware dediğimiz gereksiz yazılıma sahip oluyor. Bu yazılımlar hem sabit diskinizde yer kaplıyor, hem de sisteminizi gereksiz yere meşgul ediyor.
İşte PC Decrapifier bu tip yazılımları tek seferde ortadan kaldırmak için biçilmiş kaftan. Bilgisayarınızı tarayıp tespit ettiği bloatware yazılımlarını silen PC Decrapifier, kısa süreli olsa da mutlaka gerekli yazılımlardan biri.

CCleaner

PC Decrapifier ile bilgisayarınıza önceden yüklü gelen istenmeyen verileri sildik, sıra geldi zaman içinde oluşan veri yığınlarını temizleyecek bir araç bulmaya. Piriform’un her eve lazım aracı CCleaner, zamanla sisteminizde birikmiş çerezleri siliyor, internet geçmişinizi temizliyor ve kayıt defterinizi temiz tutuyor. Tam teşekküllü temizleme ve kişiselleştirilmiş temizleme seçenekleri sunan CCleaner, bilgisayarını temiz tutmak isteyen her kullanıcının bilgisayarında yer almalı.

VLC Media Player

Windows 10’un varsayılan video oynatıcıları, çoğu kişi için yeterli olsa da, bazı önemli eksiklere sahip. Örneğin Windows 10’un video oynatıcısı varsayılan olarak DVD film veya dizilerini oynatamıyor. Neyse ki kullanıcıların medya oynatma konusundaki bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek VLC Media Player gibi bir alternatif var.

LibreOffice

Microsoft Office, halen çoğu öğrencinin ve iş yerinin bir numaralı tercihi olsa da, tam anlamıyla tekel olmuş sayılmaz. Ücretsiz Office alternatifi olan LibreOffice, çoğu belge düzenleme ihtiyacınızı karşılayabilecek bir kapasiteye sahip. Üstelik açık kaynak olması ve sürekli güncellenmesi, LibreOffice’i daha cazip bir tercih haline getiriyor.

Secunia PSI

Güncellemeden bahsetmişken, yükleyeceğiniz onca yazılımın güncel kaldığından emin olmanız gerekiyor. Ancak zaman içinde sisteminize kurduğunuz yazılımların sayısı arttıkça, yazılımların güncel olup olmadığı gözünüzden kaçabiliyor.
Secunia PSI, bu sorunu ortadan kaldırmak için tasarlanmış oldukça faydalı bir program. Arka planda çalışıp düzenli aralıklarla sisteminizdeki yazılımları tarayan Secunia PSI, güncellenmesi gerek yazılımları size bildiriyor ve tek bir pencere üzerinden gerekli güncellemeleri almanızı sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder