26 Aralık 2014 Cuma

Intel, İsrail Fabrikasını Güncelliyor!!!

Intel, İsrail’deki fabrikasına 550 milyon dolar yatırım yaparak gelecekteki yonga üretimi için güncelliyor.

Intel’in dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde fabrikaları var. Bu fabrikalar farklı ürünlerin üretimleri için kullanılıyorlar, çünkü hepsi aynı altyapıya sahip değil. Ancak şirket periyodik olarak bu fabrikaların teknolojilerini güncelliyor ve gelecekteki yeni nesil ürünlerin üretimleri için hazırlıyor.
Intel’in İrlanda’daki tesisleri bir önceki güncelleme için seçilmişti ve buraya yapılan yatırımla 14 nm işlemci üretebilecek hale getirilmesine başlanmıştı. Ancak İrlanda’nın yatırımcılara sunduğu çok özel olanaklar Avrupa Birliği komisyonu tarafından mercek altına alınınca, bu ülkeye yapılan yatırımlar bir süreliğine de olsa yavaşladı. Bu durum İsrail’in işine yaradı, çünkü Intel bu kez İsrail’deki Fab 28 adlı üretim tesislerine yatırım yapma kararı aldı.
Bu tesislere 550 milyon dolar para harcayacak olan Intel, yonga üretim tesislerini 10 nm işlemcileri üretmeye uygun hale getirecek. Bu miktarla birlikte Intel’in İsrail topraklarındaki tesislerine 2006 yılından beri yaptığı yatırımın toplam değeri 6 milyar dolara ulaşacak. Kiryat Gat bölgesindeki tesislere yapılan bu uzun vadeli yatırım, İsrail için de uzun vadede daha fazla vergi geliri ve istihdam demek. Bu yüzden İsrail ve İrlanda arasında bir süredir ciddi bir yatırım kapma savaşı sürüyordu.
Intel’in Kiryat Gat’taki Fab 28 tesislerinde üreteceği 10 nm işlemcilerin 2016 yılından itibaren piyasaya sürüleceği tahmin ediliyor. Bundan bir kaç yıl sonrasında ise 7 nm işlemcileri üretmeye başlamayı planlayan firmanın, bu üretim için hangi ülkedeki fabrikalarına yatırım yapacağı ise henüz belli değil. Ancak bu yatırımı kapmak için ülkeler arasında ciddi bir çekişme yaşanacağı kesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder