29 Ocak 2015 Perşembe

Kevlar Bataryalar Yanmıyor, Patlamıyor!!!!

Daha uzun dayanan, daha hafif, daha esnek ve kesinlikle patlamayan bataryalar çok yakında piyasada olabilir.

Günümüzde kullandığımız mobil cihazların en zayıf noktası bataryaları denebilir. Şarj kapasiteleri genellikle tatmin edici olmayan mobil cihaz bataryaları, üretim ya da kullanım hataları yüzünden sık sık olmasa bile tutuşabiliyor, hatta patlayabiliyorlar da. Daha hafif, daha fazla şarj tutan ve kazaya yol açmayan bir batarya üretmek ise artık mümkün olabilir.
Amerika’daki Michigan Üniversitesi bünyesinde çalışan doktora öğrencilerinden kurulu bir araştırma ekibi, uzun süren çalışmalar sonucunda böyle gelişmiş bir batarya için gereken teknolojiyi geliştirmeyi başarmışlar. Bu teknolojide lityum-iyon bataryanın içine katmanlar şeklinde Kevlar yerleştirilmesi gerekiyor.
Kevlar, gerçekte karbon fiberden üretilen bir tür kumaşın marka adı. Bu kumaş ısıya, basınca ve yüke dayanıklı olduğundan, kurşun geçirmez yeleklerden tutun da cerrahiye kadar aklınıza gelebilecek her alanda kullanılıyor. Lityum-iyon bataryaların içinde kullanımı ise çok daha güçlü ve güvenli bir ürün ortaya çıkarıyor.
Michigan Üniversitesi bünyesindeki ekibin çalışmaları henüz tamamlanmış değil. Ancak daha şimdiden otuzdan fazla büyük firma bu yeni teknolojiye büyük ilgi göstermiş ve görüşmeler sürüyor. Eğer bir anlaşma sağlanabilirse, 2016 yılından itibaren yeni nesil kevlar bataryalar büyük miktarda üretime girebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder