AMD yönetimi tarafından yapılan açıklamalar, şirketin 20 nm mimarisinde işlemci üretmekten vazgeçtiğini ortaya koydu.
AMD yönetimi tarafından yapılan açıklamalar, şirketin tüm ürünlerini doğrudan etkileyecek. Tayvanlı işlemci üreticisi TSMC ile çalışan AMD, işlemcilerini burada üretiyordu. 2014 yılında duyurulan yeni nesil işlemcilerini de TSMC fabrikalarında ürettirecek olan AMD, böylece 20 nm ölçeğine geçiş yapacaktı.
Ancak 20 nm ölçeğinde üretimin sıkıntılı olması, AMD’nin planlarını geciktirdi. Bu yüzden de şirket daha fazla vakit kaybetmeyerek 20 nm ölçeğinde üretimden tamamen vazgeçmeye karar vermiş. Bunun yerine daha da küçük ölçeklerde üretim yapılan FinFET teknolojisine geçme kararı alınmış. Tabii planlardaki bu değişikliğin bir de maliyeti var. AMD yapılan üretim anlaşmalarını değiştirmenin bedeli olarak TSMC’ye 33 milyon dolar ödeyecek.
AMD, FinFET teknolojisine geçiş konusundaki detaylara da henüz bir açıklık getirmiş değil. FinFET üretim teknolojisi iki şirketin fabrikalarında mevcut. Bunlardan ilki GlobalFoundries ve burada 14 nm ölçekli üretim mümkün. İkincisi de TSMC ve burada da 16 nm FinFET üretimi olası. AMD’nin hangisini tercih edeceği henüz belli değil.
Şirketin tüm ürün gamları bu durumdan etkilenecek, geçen yıl duyurulan ve 2015 bitmeden piyasada olması beklenen Amur, Nolan ve Skybridge ürün gamlarının hepsinin yeniden daha düşük mimari için planlanması gerekiyor. Bu da AMD’nin yeni ürünlerini çıkarmak için 2016 yılının ilerleyen aylarını beklemek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Öte yandan, şirketin bu kararı uzun vadede çok daha faydalı olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder